Blaty kuchenne

Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu.
Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, łatwość montażu i konserwacji z trwałością i odpornością na działanie różnych czynników zewnętrznych.

Nasze blaty kuchenne są odporne na wszelkie uderzenia, wgniecenia, zarysowania oraz ścieranie powierzchni. Dzięki odporności na podwyższoną temperaturę pozwalają na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem (odporność do 180°C).

Blaty kuchenne Pfleidererer są również odporne na działanie promieniowania UV. Pod wpływem intensywnego nasłonecznienia blaty nie ulegają trwałym przebarwieniom.

Detergenty i wszelkie domowe środki czystości nie ścierają, ani nie uszkadzają powierzchni naszych blatów kuchennych. Ponadto są odporne na działanie pary wodnej.

Wilgoć nie przenika w głąb właściwie zamontowanych i zabezpieczonych blatów kuchennych i nie powoduje rozwarstwień płyty. Rozlane na nich substancje i płyny nie wsiąkają w powierzchnię, nie powodują też powstawania trwałych plam

Z jakich blatów korzystamy tworząc nasze meble?

  • odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne,
  • odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu,
  • odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej,
  • odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu,
  • odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam,
  • odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.

Blaty kuchenne